Hånd, Haarder og hørebesvær

ABC Scandinavia er nu nået til H.

Eftersom jul ikke staves hjul, og da det hverken er interessant at skrive om hjul eller helligdage, da de er forbi, må opmærksomheden rettes mod andet med H.

Juleaften tog jeg et par billeder da juletræet viste sig i al sin glans for børnebørnene. Hele kroppen reagerede på synet, men her viser jeg et par billeder af den 5-åriges hånd, der er buespændt af spænding og begejstring. Billederne taler ganske for sig selv.

Hånd

Hånd

En Bertel er et nyt ord i det danske sprog. Det er når man mister besindelsen for rullende kamaraer på en absolut uelegant måde. Som den danske indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder gjorde lige før jul. Haarder tillagde journalisten ansvaret for sin ualmindeligt ubesindige adfærd, hvilket journalisten selvsagt ikke har. Skulle dette være tilfældet måtte det vel forventes at journalisten også har ansvaret for ministerens øvrige følelsesmæssige reaktioner. Og så havde han vel sørget for at Haarder var smilende, julekoncert- og risengrødsopstemt under interviewet og ikke det galhovede spektakel han var.

Egentlig tror jeg Haarder er ved at være grundigt slidt efter et hårdt arbejdsliv, og han ville gøre sig selv en tjeneste ved at passe bedre på sig end han har mulighed for. At gå på pension før et sammenbrud ville være en løsning.

En tid var det min tanke at skrive om høreproblemer med øget alder. Jeg mærker dem selv, min kone gør det, og andre jeg kender og hører om gør det. Men det bliver ikke så omfattende som tænkt. Jeg er ikke i tvivl om at min hørelse er ændret – som synet er det. Skelneevnen er tydeligt nedsat og andre lyde end stemmer dominerer nogle gange lydbilledet, så jeg ikke kan høre hvad der siges.

Her i huset er vi meget bevidste om høreforandringen, men det er ofte vanskeligt at tage konsekvensen tilstrækkeligt. Andre steder tror jeg høreproblemerne udgør et besynderligt tabu. Det er ikke mig der ikke kan høre, det er de andre der ikke kan tale tydeligt. Det er skidt. Det forekommer meget vigtigt at erkende fænomenet.

Lad mig illustrere dette med følgende foto: Hørerør i Harrislee ved Flensborg. Den ikke så godt hørende kvinde finder man på den centrale plads, Am Markt.

Hørerør i Harrislee

Her er linket til andre herlige deltageres h’er.

This entry was posted in ABC Scandinavia. Bookmark the permalink.

13 Responses to Hånd, Haarder og hørebesvær

  1. Anna Marie says:

    Jo,høreproblemer – man tror jo ikke at sådan noget kan ramme en. Har anskaffet mig et par høreapparater som kan optimeres, når der er behov for det, så det hele fungerer alligevel, men bare ærgerligt. Fin skulptur fra Harrislee.
    Godt nytår og venlig hilsen

  2. Inge says:

    3 gode h ord.. billedet af barnebarnets hånd fortæller mere end mange ord, om det spænding børn og barnlige sjæle har en (h)juleaften.

  3. Ellen says:

    Hænder kan tale næsten lige så meget som læber 🙂 Godt indfanget.

    Nej, det er ret uretfærdigt at tillægge andre skylden for en uacceptabel eller i hvert fald ukontrollabel adfærd… du har nok ret i, at han er ved at være kørt træt i politikerræset.

    Det har altid undret mig, at det ikke at høre så godt mere er så tabubelagt og åbenbart pinligt. Min egen søde mand vil simpelthen ikke erkende over for sig selv eller andre, at han efterhånden hører væsentligt ringere end tidligere. Hvorfor er det dog så pinligt at få hjælp til at høre? Han har haft briller siden han var barn… det er ikke pinligt?
    Nogle gange har jeg lidt svært ved at skjule en lettere irritation over fænomenet, men jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal gøre ved ham 😉

    • Ellen, jeg ved ikke nøjagtigt hvad du skal gøre ved din kære mand, men irritation hjælper ikke meget. Jeg tænker du skal ændre din kommunikation og stille spørgsmål eller hvad du finder på. Du kan spørge hvad han hørte dig sige eller om han overhovedet hørte dig sige noget. Efterhånden opstår den nødvendige bevidsthed måske, som indebærer at man ikke taler til hinanden med ryggen til eller når man bevæger sig væk eller når der støvsuges. Faktisk tror jeg det er en lang og ikke så lidt krævende proces, jvf. vore erfaringer her. Men det er afgjort en god ide at turde vedgå at hørelsen ikke er som den var, og træne i at tage konsekvensen af det. Det kan kaldes personlig udvikling!

  4. Pysselfarmor says:

    Händerna säger så mycket om människans känslor…..fint illustrerat av dig.

    och så ler jag när jag ser statyn – jag blir glad av den! vilken skön staty!

    gott slut 2010

  5. Tak for tilbagemeldingen – dejligt at høre om fornøjelsen ved statuen.

  6. Donald says:

    Den statue er skøn! Det er herligt at nogen tør sætte sådan en lidt morsom og ikke spor kunstforskrækket statue op på en offentlig plads.

    Angående hørebesvær bliver jeg nødt til at nævne noget, som jeg ikke kan verificere, jeg kan ikke huske hvem, der sagde det og heller ikke præcist om det var KU eller SDU som havde undersøgt det: Danskere, unge danskere, hører ca. 75% af hvad der bliver sagt og de er ikke forhippede på at høre resten.

    Emil Chr. Bruun som kører P1 Sproglaboratoriet (udsendelse) har en smuk og tydelig udtale. Han har haft gæster, som påpeger, at det danske sprog og sprogøre er lidt indadvendt, og at vi ikke er vante til at lytte og tale til andre grupper.

    Som eksempel blev givet at en englænder, som skulle tale engelsk til “native Danish speakers”, altså danskere, automatisk justerede på sin udtale og ordforråd, så det var nemmere at forstå. Han kunne med andre ord slå over i “simplified English”. Nu er det godt nok lidt udenfor dit emne med at hørelsen ændrer sig, men alligevel er det relevant, for der er jo egentlig ikke noget galt i at forvente at folk tager hensyn til dem, der tiltales.

    Endelig vil jeg nævne at en undersøgelse af naturfolk har påpeget, at tab af hørelse er minimal, hvis ikke hørelsen overanstrenges i løbet af livet. Vores ændrede hørelse hænger sammen med byens, maskinernes og højtalernes lyde. Nogle bliver døve af at gå på jagt, andre af at køre traktor, og nogle af at være børnehavepædagoger. Respekt for stilheden og lydniveauet er vist tabu, ikke ændringen af hørelsen.

    Det er en fornøjelse at kunne udveksle meninger om alvorlige emner 🙂

  7. Malys Krok says:

    Heldigvis slipper en hørselshemmed i dag å gå med hørerør!
    Takk for hilsen! -Margit-

  8. Utrolig morsomme bilder av hendene til barnebarnet. 🙂 Datteren min ble også veldig ivrig både da hun så juletreet, og ikke minst da julenissen kom!

  9. qehenne says:

    Aj for en herlig statue. Nesten som å se meg jo. Har problemer med hørslen selv. Den er blitt noe redusert etter jeg holdt på å sprenge trommehinnene etter en flytur til KBH. Det er spesielt merkbart i noen toneleier. Herlig H.
    Fortsatt god jul.

  10. Farmer says:

    “Blinde stakkel, døve spektakel.”
    Hos nogle er det stadig normen, at hvis der er noget galt med ørene, er der sikkert også noget galt med det der er imellem dem.
    Brug af briller giver derimod en vis intellektuel status.

    Jeg har brugt høreapparater siden mit 35. år.
    Kan varmt anbefales alle hørehæmmede!

    Problemet med nedsat hørelse er, at det er selvforstærkende:
    Når motorsav, betonhammer og jagtgevær ikke registreres som larmende, er der jo ingen umiddelbar grund til brug af høreværn; men sanseorganerne udsættes for helt samme overbelastning hos en hørehæmmet som hos en normalthørende.

Comments are closed.