Julepsykologi 17 – behovstilfredsstillelse

Tidspunkter, der adskiller sig markant fra andre mere almindelige tidspunkter, kan bidrage til tydeliggørelse.

Det gælder bl.a. juletiden – denne meget langstrakte tid på året. Netop den omstændighed at julen er markant, kan føre til tydeliggørelse af behov man har og tilfredsstillelsen af behovene.

Behovet for glæde kan finde tilfredsstillelse, jvf. begrebet juleglæde.

Behovet for frustration kan tilfredsstilles, al den stund julen plasker os til med ulidelige mængder flitterstads og alskens andre ligegyldigheder allerede i oktober – hold da op med ord.

Er du i god tid med juleforberedelserne? Eller er du i dårlig tid eller bagud? Plejer det være sådan, er det måske ligefrem en vanemæssig måde at forholde sig til det der skal gøres på.

Vaner kan heldigvis ændres.

Hvis planlægningen er sådan, at der er god tid til at nå det fornødne, er det måske blot udtryk for den sædvanlige stil – og omvendt. Og netop det kobler sig på hvorledes behovene tilfredsstilles eller frustreres.

Har du god tid, evner du formentlig at håndtere behovene for nærhed, nærvær og glæde på en god måde. Der er også tid til netop det.

Har du derimod ikke god tid, er der risiko for at andre behov tilfredsstilles og der er mulighed for at tilfredsstille sin frustrationshunger, sin dårlige samvittighed, sit travlhedsbehov for ikke at tale om behovet for julestress. Betydningsfuldhedsbehovet,  hvor-er-det-synd-for-mig-at-jeg-skal-gøre-det-hele-selv-behovet og så fremdeles.

Bodil Brændstrup har nogle fine betragtninger om hvorledes juleprocessen efter hendes mening kan forløbe på en god måde, se hendes bedstemor-kontant-blog her.

This entry was posted in Julepsykologi. Bookmark the permalink.