Nyd noble flasker

ABC-Scandinavia er nu nået til N.

Forleden, da min kone og jeg gik en af utallige ture, spurgte jeg om ideer til et indlæg med N.

Det varede ikke længe før associationerne flød i en lind strøm, og vi nåede velsagtens 50 muligheder: nøjsomhed, nedgøring, nyssepysselig, nedrig, nokkefår, Nibe, næsten, næstekærlig, naturlig – positive og negative ord i skønsom blanding. Efterhånden dannede associationen sig, som er dagens overskrift.

Nyd noble flasker. Ikke nogle, men noble.

Hvorfor nu det? I 1986 var jeg så heldig at blive en af 4 danskere der blev udtaget til at repræsentere Danmark ved en stor international konkurrence i Tyskland om kendskab til tysk vin.

I den anledning var min daværende sekretær så elskværdig at forære mig et slips. Det var vældig rødt og hun syntes det var meget passende at bære det under konkurrencerne.

Det syntes jeg også. Fordi der stod NNF på det. Det kunne naturligvis kun betyde: NYD NOBLE FLASKER.

At det var et slips fra Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet gjorde ikke noget.

Jeg benyttede af og til slipset efterfølgende, og forklarede altid hvad NNF stod for. Det må jeg have gjort overbevisende, fordi min svigerdatter troede i en del år at det var som jeg sagde – til hun tilfældigt opdagede hvad betydningen også kunne være.

Jeg har slipset endnu – et udsnit ses her:

Vin001

Der blev naturligvis smagt på mangt en nobel flaske god tysk vin. Særligt huskes en Silvaner, der gav associationen »gammel kogt høne« i næsen. Den mindede i den grad om min mormors køkken, når hun kogte en stor høne. Samme vin indgik i øvrigt i den afsluttende konkurrence og det tog et splitsekund at erkende hvilken vin det var. Det var det.

En enkelt tom flaske fik jeg med hjem – af en anden Silvaner-vin:

Escherndorfer Lump 1976

Som det fremgår af etiketten er det en Silvaner Beerenauslese fra enkeltmarken Lump i Escherndorf i nærheden af Volkach i Franken. Vinen var fra det gode år 1976. Den har fået en guldmedalje lokalt, og der er i øvrigt et billede af den frankiske vindronning 1977-78, Monika Frölich, på flasken. Flasken er i øvrigt den typiske Bocksbeutel fra Franken.

Det var utvivlsomt dråber der sendte en op i de himmelske højder, hvorefter der i øvrigt kunne være brug for en faldskærmsvin, så man kunne lande sikkert igen.

Her er linket til andre deltageres næstekærlige n’er.

Previous Post

Bo Bedre 50 år

Next Post

Skilsmisse og gæld

Comments

  • Inge
  • February 3, 2011

  Rigtig godt og kreativt n valg.. og hvor må det være spændende at have så stor viden om vin..

  1. Inge – Den vinviden jeg havde er ikke vedligeholdt så godt. Men det var sjovt. Og jeg har naturligvis en svaghed for tysk vin.

 1. Nu kan jeg bedre forstå dit kvalificerede gæt på den jubilæumsvin, vi fik – det er jo en gedigen kapacitet, vi har som blogejer her… tænk at blive udvalgt til at deltage i sådan en konkurrence – du må virkelig vide enormt meget om tyske vine.

  Sjovt, du nævner Franken med de karakteristiske flasker. Der har vi også købt mange gode vine fra, når vi har været i området. De fleste kender nok bedst Mosel eller Rhinen.
  Den Wehlener Sonnenuhr, vi investerede i, da vi ferierede i Mosel i 1989, var en 1988’er, så den har jo bogstavelig talt været en årsunge, da vi købte den. Men det var en spätlese, og den var god. Etiketten hænger endnu på vores opslagstavle 🙂

  1. Ellen – Som bemærket i svaret til Inge er min vinviden ikke holdt vedlige, men jeg glæder mig altid over god tysk vin, senest Gunderlochs Riesling Trocken 2009. Hvis man vil vide hvad Riesling er, er den et bud herpå. Smager bedre andendagen. Jeg har tilføjet at flasken er Bocksbeutel.

 2. Jeg er ingen vinkjenner, men liker godt et glass tørr hvitvin. Artig historie om slipset og din forklaring på hva bokstavene stod for!

 3. God historie 🙂
  En slik som sikkert passer til et godt glass vin 😉

  Kamelryttersken postet sist: N for Nordfra

 4. heisann! Lover, ja – at nyde noble flasker, som regel går det i papp ;:OD)

 5. En faldskærmsvin, så man kan lande sikkert igen, er til tider lige det, man har brug for :-)Jeg kender desværre ikke noget til tyske vine, men da jeg var ung, kunne man i Irma købe nogle billede tyske vine, der hed Okseblod og Præstetanker. Alene navnene …

 6. oi jeg skulle ønske at jeg likte vin, og kunne dele alle de edle smakene som jeg hører så mye om. Men rødvin tåler jeg ikke, og hvitvin liker jeg ikke. Masse flotte flasker er det 🙂

  • Mona
  • February 7, 2011

  Historien om slipsen är skojig. Jag hade en vitvinsperiod tidigare i mitt liv, men nu är det rödvin som gäller. Jag är absolut ingen vinkännare, men försöker gå på recensioner och vill helst ha ekologiskt vin. Rosévin har ju blivit så populärt de senaste åren och det finns ett jättegott sydafrikanskt vin som heter Mulderbosch. Men sen ska man ju hålla reda på årgångar och tappning också… om man är vinkännare vill säga.

 7. NNF == Nibes Nokke-Får 🙂 Nyd Noble Flasker er bedre, også bedre end Nyt Nordisk Fjer, der som bekendt blev til 10 høns på grund af finans spekulanters manglende viden.

  Jaja, du har ikke ofte snydt din svigerdatter, jeg tror ikke du er lystløgner. Man skal ikke udnytte folks tillid ud over gemytlighed.

 8. Det var då en berättelse också om vin…vin är gott.

Comments are closed.