Zeigarnik-effekten

ABC-Scandinavia er nu nået til Z.

Bluma Zeigarnik var en russisk psykolog, der studerede i Berlin i 1920erne. Hun var inspireret af Kurt Lewin, og foretog undersøgelser af, hvorledes uafsluttede henholdsvis afsluttede opgaver blev husket.

Det viste sig, at opgaver, der ikke var afsluttet, men afbrudt eller stoppet forinden færdiggørelsen, forblev i erindringen i langt højere grad end opgaver, der var afsluttet. Dette fænomen kaldes Zeigarnik-effekten.

Hun foretog sine undersøgelser i forskellige skoleklasser, hvor eleverne i nogle tilfælde blev afbrudt af en person, der kom ind i klassen. Disse elever kunne meget lettere gå videre med opgaverne på et senere tidspunkt.

Der blev skabt en spænding, som bestod til opgaverne siden blev afsluttet.

Det er nøjagtig den mekanisme, der gør sig gældende når en problemstilling af en eller anden art skal løses. Man tumler med det, sover på det osv, og så er løsningen der lige pludselig. Det forekommer at være godt, at naturen har indrettet os så viseligt, at dette sker.

Zeigarnik-effekten udnyttes i vidt omfang, når f.eks. TV laver reklameindslag for egne kommende udsendelser, og håber på at få etableret en sådan spænding i seerne, at de husker hvornår udsendelsen er og ser den.

Det er, så vidt jeg kan se, meget nødvendigt at gøre det, idet antallet af selvpromoverende reklamer fylder rigeligt, da troløse seere ellers åbenbart zapper væk.

Z-billedet er et bjergblik ned i Zillertal nær Zell am Ziller i Tyrol.

Zillertal

Her er linket til andre deltageres zirlige udtryk og indtryk med Z.

This entry was posted in ABC Scandinavia. Bookmark the permalink.

14 Responses to Zeigarnik-effekten

  1. Inge says:

    Ja det er sjovt som en løsning pludselig kan dukke op, og ofte når man ikke selv er bevidst om at man er i gang med at problemløse.. 🙂
    Zkønt z-foto.. 🙂

  2. Anna Marie says:

    Spændende med Zeigarnik effekten. Den vil jeg studere noget nærmere. God weekend.

  3. Helle says:

    spænende læsning og valg af z-ord

  4. Zeigarnik effekten kan også ende med stress. Hvis du får for mange uafsluttede opgaver i systemet ender det med at blive en pukkel før den kreative tænkning kommer i gang, fordi du så “minder” dig selv om andre opgaver mens en af de første fuldføres. Så enten ender vi med en masse overspringshandlinger, eller også ender det godt hvis vi forstår at drage nytte af Zeigarnik effekten.

    Tak for inspirationen, og god weekend. 🙂

  5. Donald says:

    Det er jo rart at have bevis for, at det ikke er godt at blive afbrudt .) Men om en afbrydelse ligefrem skulle være en metode til at huske bedre, det tror jeg ikke rigtig på. Det er en ufrivillig huskning, og det duer ikke. Det, som intelligente bankfolk, akademikere og musikere m.fl. gør, når de skal huske noget vigtigt, er at indprente sig det og knytte mening til tal, facts og ord, der skal huskes.

    Dejligt Zillertal – indlæg!

    God week-end!

    • Jeg har vist ikke været klar nok. Det er ikke at huske der er nøgleordet, men at genoptage en afbrudt opgave der er det. Det svarer vel til det mange husker fra skoletiden – efter at have terpet til eksamen glemmes meget at ikke lærte som du skriver, men netop terpede. Egentlig er det vel meget godt vi slipper det afsluttede i mange sammenhænge – før eller siden.

  6. Catarina says:

    Spændende med Zeigarnik effekten – den har jeg ikke stødt på før. 🙂

  7. Ellen says:

    Nyt ord – igen… Jeg har lært så meget i dag ved at bevæge mig lidt rundt i blogland. Det er altså et fascinerende univers – og spændende at læse om den russiske dames effekt 🙂
    Et godt Z-valg, som helt sikkert får lov at stå uden konkurrence.

Comments are closed.