Julepsykologi 20 – julens stemninger

Julestemning. Hvad er det egentlig?

En stemning er en emotionel tilstand, der mærkes i krop og sjæl, og som varer et stykke tid, med bevidsthed om, at det netop er den følelsesmæssige tilstand, der er stemningen.

Er det let at komme i julestemning? Egentlig ikke – ikke længere. Men det sker. F.eks. er der en slags julestemning forbundet med at snitte rødkål og koge en ordentlig portion lillejuleaften. Tilsvarende er der en lidt længerevarende stemning juleaften når lugten af and breder sig i huset, ved middagen og når juletræet er tændt. At pakke gaver ud er vist ikke julestemning.

Og naturligvis er det julestemning, når børnebørnene jubler over juletræet.

Men hvad er den rette julestemning – hvis der er en sådan, for julestemningen er individuel?

I 2002 var vi i Maurach ved Achensee i Østrig. En dag besøgtes et nærliggende friluftsmuseum. Her sad, i en bondestue, 4 kvinder og spillede meget stemningsfuldt.

Jordan Stubenmusik

Jordan Stubenmusik

Vi blev siddende længe, til de holdt pause. Det viste sig man kunne købe en CD, men den var nu kun med julemusik og der var andre grupper på den også, beklagede kvinderne.

Titlen var Weihnachtliches Alpbach.

Siden har denne CD været julestemningsgiveren over alle. Hvorfor mon? Den må ramme et eller andet i os, der simpelthen sætter gang i den sindstilstand julestemningen er. Musikken er tilpas langsom, den er ikke larmende, der er et vemodigt stemningslag i den – men, tror jeg, den rammer det vigtigste ved julen: kom ned i gear. Sådan har det nok været oprindeligt, men hvor er det fint at det kan opleves, for behovet for ned-i-gear er da vist meget stort i dagens Danmark.

Det har måske også at gøre med, at der er mere religion over julen i Alpbach end nisser.

Bidrag til afklaring af, hvad julestemning er for en størrelse, er velkomne i kommentarfeltet.

This entry was posted in Julepsykologi. Bookmark the permalink.