Motion og utilsigtet adfærdsændring

Midt i formiddagens nyhedsstrøm fremkom en information om en utilsigtet adfærdsændring af øget motion.

Virksomheder har motionsprogrammer og mulighed for at ansatte kan motionere i arbejdstiden – velsagtens med det formål at øge energi, produktivitet og effektivitet hos de ansatte.

Sådanne motionsprogrammer er også iværksat i nogle kommuner, og hensigten har givetvis været den samme.

Nu må jeg imidlertid forstå, at der som led i vidensindsamlingen herom, er erfaret det uventede og umiddelbart uforståelige fænomen at deltagelse i motionen har bevirket en stigning i sygefraværet på 15% og dermed den modsatte adfærdsændring af den tilsigtede. Jeg blev ikke klar over om det var generelt eller hos en mere specifik gruppe medarbejdere.

Hvad tænker du om dette?
Et forklaringsforsøg var, at når man ved begyndelsen af et sådant program udsætter deltagerne for et helbredstjek og fortæller dem, at deres krop er i en sådan forfatning at helbredsproblemer er nærliggende, hvis man intet foretager sig, ville man forvente at de går til makronerne for at mindske risikoen. Sådan var det måske også, men de var åbenbart også blevet mere optagede af sygdom og derved mere fraværende. Med forbehold for jeg ikke forstod det hele.

Kommunikation er indviklet. Her er muligvis et eksempel på, at man ved den information man giver fremmer opmærksomheden på kropssignaler, der kobles på fare for helbredet. Om man kunne have formuleret sig omvendt, når informationen om kropstilstanden skulle gives anes ikke, men det må være åbenbart, at man skulle have lagt vægt på noget andet, så man ikke fik øget sygefravær, når man informerede som gjort.

This entry was posted in Kommunikation, Sundhed. Bookmark the permalink.

2 Responses to Motion og utilsigtet adfærdsændring

  1. Ellen says:

    Næh, det må absolut have været en helt utilsigtet og vel sagtens også aldeles uforudset bivirkning ved at tilbyde motionens fortræffeligheder 🙂
    15% stigning virker som meget, men da vi ikke kender udgangspunktet, er det ikke til at vurdere ordentligt. Mit næste spørgsmål til den slags ‘løsthængende’ tal lyder altid. “15% af hvad?”

  2. Jeg skal ikke kunne sige hvad stigningen er på baggrund af – det er sådan set mere interessant at det overhovedet er sket. Det er åbenbart ikke ligetil at invitere til “lønnet motion” og få succes i alle tilfælde. Der må skulle sendes andre signaler til nogle deltagere for at hindre den uheldige adfærdsændring.

Comments are closed.