Rød eller hvid vin

ABC-Scandinavia er nu nået til R.

Kan man finde ud af om en vin er rød eller hvid, når man ikke kan se den? Dette gode spørgsmål behandles i det følgende.

Rødvin er rød vin lavet af blå druer. Hvidvin er hvid vin lavet af grønne druer. Det er meget enkelt.

For at erkende vinen anvendes syns-, lugt-, smags- og følesansen.

Synssansen anvendes til at finde ud af om der er tale om en rødvin eller hvidvin samt hvilken farvenuance, der er tale om og om vinen er klar eller ej.

Lugtesansen bruges til at erkende vinens bouquet.

Smagssansen finder ud af især vinens sukker- og syrerelation samt om den er bitter eller salt.

Følesansen giver fingerpeg om vinens fyldighed eller lethed i munden.

Spørgsmålet er som nævnt om man kan finde ud af om en vin er rød eller hvid, når man ikke kan se den. Mange vil sige, at det er let nok.

Det er bare ikke let. Det kan nok lade sig gøre i nogle tilfælde, men ikke i andre.

For ca. 10 år siden måtte det komme til en prøve, da en påståelig gæst var ganske sikker på altid at kunne afgøre om en vin var rød eller hvid uden brug af synssansen.

Han fik 5 prøver. 3 vine anvendtes. To var røde, en var hvid. Alle oplevelser af om det var rødvin eller hvidvin var forkerte.

Når man er så kategorisk i sin påstand om hvad man kan som tilfældet var, måtte det være i orden at gøre det lidt svært.

Det foregik således: Den ene rødvin blev smagt kold og tempereret. Hvidvinen ligeså. Den anden rødvin var kold. Opgaven var enkel. Sæt hvidvin til venstre, sæt rødvin til højre. Det overraskede noget, da de således placerede vine blev synlige. Det var lige omvendt.

Den lidt ondsindede måde at gøre det på var følgende:

Den første røde vin var en sødlig 10 år gammel tysk vin gjort på Dornfelder-druen. Det søde og køligheden bevirkede velsagtens opfattelsen af at det måtte en en hvid vin.

Den hvide vin var en 6 år gammel alkoholbombe lavet på Chardonnay og grundigt lagret på egefade. Den blev smagt ved stuetemperatur. Dette og egesmagen førte til opfattelsen af rødvin.

Den sidste var noget så udsædvanligt som en 10 år gammel tør tysk Beerenauslese lavet på Spätburgunder (Pinot noir) holdende 14% alkohol. Den gik ret ind som hvid.

Den sidste vins etikette ses her:
Weingut Kreuzberg

Således burde det nu være tydeligt, at det er bedst at afholde sig fra enhver påståelighed om egen evne til at bestemme om en vin er rød eller hvid når synssansen ikke kan anvendes til at afgøre det.

Her er linket til andre deltageres rumlerier med R.R

This entry was posted in ABC Scandinavia. Bookmark the permalink.

30 Responses to Rød eller hvid vin

  1. Inge says:

    Hvorfor rød ELLER hvid.. det er meget sjovere med rød OG hvid.. 🙂

  2. Madame says:

    Din overskrift i dag er lidt forvirrende, Jørgen, der står, at vi er nået til Q. Jeg giver helt fortabt med hensyn til at lege vinkender – bare min rødvin smager godt, er jeg helt tilfreds 😉

    • Jørgen says:

      Den første sætning kopierer jeg fra forrige uges indlæg – d.d. glemte jeg at rette Q til R. Takker. Jeg er ganske enig i at det afgørende er om man kan lide en vin eller ej.

  3. Ellen says:

    Ih, hvor jeg hyggede mig med din smagsprøve 😀
    Jeg har for længst lært at afholde mig fra at være påståelig. Når det drejer sig om vin, altså… for nej, hvor kan det snyde – helt enig.
    Vi lavede engang en tilsvarende prøve for tre mænd, der påstod, at de til enhver tid kunne smage forskel på Hof og Tuborg. Det er jo let nok, hvis de får et glas af hver, for så er sandsynlighedsberegningen med dem. De fik derfor tre glas, hvor de skulle have alle tre rigtige for at overbevise os tre damer.
    Behøver jeg at fortælle, at de næsten ikke kunne ramme mere forkert, end de gjorde?

    • Jørgen says:

      Det var dejligt du hyggede dig. Og illustrationen af mænds øl-smage-evner er vældig fornøjelig. Og afslørende for det gode p-ord: påståelighed.

  4. Irene says:

    Ja takk, begge deler! Og litt rosé kan også smake i blant!

    Jeg er i alle fall ikke noen god “kjenner” av vin, men er likevel opptat å finne den rette kjemi med maten! Noen ganger er rett og slett øl og akevitt et bedre alternativ … skål, og god helg!

    • Jørgen says:

      Skål og god weekend. Dejligt at du søger harmonien mellem mad og vin – eller øl og snaps. Derfor må jeg antage du ikke går ind for “husets vin”. Det bliver for snævert.

  5. Donald says:

    Det var nogle interessante vine! Jeg har ikke smagt en hvidvin som den 6 år gamle alkoholbombe, du omtaler og heller ikke en pinot-noir. 14% rødvin Beerenauslese kender jeg slet ikke!

    Men stærk rød- og hvidvin tror jeg nu nok jeg har smagt. Jeg gætter at jeg holder mest af de friske vine, som ikke er for stærke, og som ikke er sure. Jeg ville i virkeligheden foretrække saftevand med rom i!

  6. Jørgen says:

    Heldigvis er smag og behag forskellige – og der er intet galt i saftevand med rom i. Jeg synes ej heller vin skal være 14%, som de oversøiske ofte er. Gode syrerige vine sætter jeg meget pris på. Det særlige ved den røde Beerenauslese var at den var tør, dvs. den var gæret næsten helt ud. Beerenauslese – fra Tyskland – indeholder oftest meget restsukker og er en herlig drik efter en god middag.

  7. Rimkogeren says:

    Tak for din hilsen 🙂
    Men jeg kan i hvert fald smage forskel på te og kaffe, uanset hvordan den serveres….

  8. Catarina says:

    Skål og rigtig god weekend og godt valg for R. 🙂

  9. Mona says:

    Där ser man. Jag tänkte först att det kan väl inte vara så svårt, men förstår nu att det inte är så enkelt att skilja på rött och vitt vin. Intressant!

  10. Marianne says:

    Jeg tænkte også først, at det da ikke kan være så svært at smage forskel på rød og hvid, men dit indlæg afholder mig fra at forsøge at gøre mig klog på det emne. Sjov test 🙂

    • Jørgen says:

      Det var sjovt – og jeg glemmer aldrig overraskelsen ved at se farven, da vinen blev hældt i glas.

  11. bjorgnin says:

    Heisann!

    Jeg har sett på TV et program der det var snakk om hjelp av smak finne fram til hva som er hva… det var ikke enkelt!
    Hvis jeg får velge, så foretrekker jeg rød -rødvin til alle døgnets og årets tider. Har det noe med alder å gjøre?

    Ha en vinrik lørdagskveld ;:OD)

    • Jørgen says:

      Jeg tror ikke det har med alder at gøre – alderen burde have den indflydelse af vinens variation og forskellighed værdsættes.

  12. Rød! Synes den er best til nesten alt. Selv om det ofte skal være hvitvin til fisk hender det jeg velger rød likevel!

  13. Klarer meg lenge med hvitvin. Rødvin bruker å bli stående så lenge at jeg må ha et større selskap for å få tømt lageret som samler seg

    Orginal Kamelrytterske, bare på Karavanseraiet.no, sist med Refleksjoner

  14. Malys Krok says:

    Har ingen erfaring hverken med arød eller hvit, så her er jeg ganske taus! Takker bare for kommentaren og ønsker god helg!
    -Margit-

  15. Ingen tvivl om, at hovmod står for fald. 🙂

    Konkurrencen ville da være helt umulig hvis rosé var blevet inddraget. 😉

    Men du har ret. Under de givne forhold kunne de fleste af os stensikkert begå samme fejl.

  16. Melusine says:

    Hadde aldri trodd at det kunne være så besværlig å avgjøre en vins farge, men nå velger jeg ut fra synssansen (ja, rent bortsett fra smakssansen da)!

  17. Vin er noget vanskeligt noget – f.eks. hvis man ser på en flaske og siger “den ser god ud”.

Comments are closed.