Håndværkeres arbejdsevne

Nyhedsstrømmen giver ofte nogle korte informationer.

Således kunne man i går høre, at håndværkere – især de yngre – arbejder en hel del mere end man ville gøre, hvis der var tale om en almindelig arbejdsuge.

Man hørte en enkelt forklare sig. Priserne er lavere, hvorfor det er nødvendigt at arbejde mere for at holde samme indkomst.

Det er vel meget let at forstå, men omvendt er jeg ikke sikker på det er en god ide på længere sigt.

Grunden er den enkle, at der bruges lidt for rigeligt af de arbejdsmæssige resourcer med den konsekvens, at der ikke nødvendigvis er nok at gøre godt med til pensionsalderen indtræffer. Med andre ord kan arbejdsevnen gå hen og blive så medtaget at førtidspensionering bliver resultatet af overforbruget af ressourcerne.

Det er nok ikke lige det den yndre håndværker tænker særlig meget over, men – med baggrund i mit arbejdslivs erfaringer med at vurdere arbejdsevne – vil det være en ganske god ide at tænke over hvorledes de arbejdsmæssige ressourcer anvendes og fordeles på et helt arbejdsliv.

This entry was posted in Arbejde, Sundhed. Bookmark the permalink.

2 Responses to Håndværkeres arbejdsevne

  1. Pingback: Arbejdsevne « Kort og godt

  2. Farmer says:

    Alt med måde.
    Dog: De arbejdsmæssige resourcer er -efter min mening- ikke en fast størrelse, men varierer over livsforløb og er individuel.
    De 37 timer ville i min ungdom blive opfattet som halv ferie. I landbruget var der i 1970 fri hver anden weekend fra lørdag middag. -Og var der 2 eller 3 ugers ferie årligt?

    Det er også væsentligt at huske, at de skader vi ser i dag på gamle 55-årige som jeg selv, er forårsaget af løft og arbejdsgange, som idag er fjernet.
    Da jeg startede som 16-årig bar vi 100-kilosække på nakken. Der er vel ikke noget at sige til, at ikke alle holdt til mosten.

    Jeg har en forestilling om, at man om 30 år vil se langt flere fysiske og psykiske skader med baggrund i underaktivitet end det modsatte, og synes allerede at kunne se tendensen.

Comments are closed.