Kropssprog og kommunikation

Har du bemærket Susan Boyle?

Britains Got Talent er stedet hvor hun umiddelbart og pludselig blev berømt for sin sangpræstation. Den kan høres via nedenstående link.

Det er imidlertid ikke det der er emnet for denne post. Det er meget interessant at se hvad der skete undervejs. Det illustrerer nemlig på særdeles tydelig måde, at reaktioner på kommunikationssignaler udpræget afhænger af hvad man ser, snarere end af hvad indholdet i det der siges er.

Susan Boyle er 47 år og ser tilsyneladende ud som hun ikke har noget at gøre i showet. Når du ser videoen, læg da mærke til hvorledes hun på mange måder nedgøres – som følge af den måde hun ser ud på, antages det, og det hun siger. Dommerne og publikum laver mange ansigter der udviser foragt, og det er tydeligt at det værste ventes.

Der sker imidlertid det, at hun synger så der kommer et umiddelbart stemningsskift til begejstring. Dommerne har format nok til at håndtere deres aktivering af fordomme – og pludselig er hun verdensberømt.

Lad følgende video tjene til illustration af at man ikke kun reagerer på indholdet i kommunikation, men i allerhøjeste grad på kropssprog og stemmeføring:

Susan Boyle.

This entry was posted in Følelser, Kommunikation, Psykologi. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kropssprog og kommunikation

  1. MOrten says:

    Hej Jørgen

    Jeg er begyndt at interessere mig lidt for interaktionen mennesker imellem, særligt hvilke ubevidst kropssignaler vi sender og hvorledes disse kan aflæses. For at være mere specifik interesserer jeg mig lidt for videreførelsen af fx det almenkendte med den ubevidste korslægning af en persons arme, når man er imod noget. Endvidere hvorledes man kan påvirke folks ubevidste handlinger ved at man selv foretager nogle bestemte bevidste handlinger.
    Mit spørgsmål i den forbindelse er om du kan henvise til noget godt litteratur omkring emnet?

    I øvrigt en interessant hjemmeside, du har lavet.

    På forhånd tak for hjælpen.

    Mvh.
    Morten

  2. Hej Morten,
    Tak for kommentaren og rosen.
    Jeg skal se efter litteratur om kropssprog og sende dig en mail. Om korslægningen af armene – og selvbeskyttelsen eller modstanden det kan betyde – kan i nogle situationer også blot være en måde at hvile armene på. Totalkommunikationen må derfor analyseres. Jeg arbejder lidt på at ændre et gammelt foredrag om totalkommunikation til et indlæg på bloggen her.
    At påvirke folks ubevidste handlinger kan ske ved (ordentlig) konfrontation heraf, men du kan også tænke på begrebet pacing, dvs. at komme på bølgelængde med. Der er lidt om det på bloggen – søg på pacing øverst til højre.

  3. dorthe says:

    hej jørgen, jeg har også interesseret mig for psykologi i flere år, og søger titler på bøger, der omhandler, psykologi og kropsprog, psykologi og ansigtsudtryk og stemmeføring,
    eller en kombination af disse, ville, være alletiders,
    jeg ved at alle disse faktorer, samlet, skal til hvis du virkelig, vil analysere et memneske,
    m v h dorthe

  4. Hej Dorthe,

    Den mail jeg lige har sendt dig kan ikke afleveres. Her er hvad jeg skrev til Morten:
    Jeg har søgt på saxo.dk. Ved at søge på kropssprog kommer der mange sider frem, men det er ret blandet. Der er dog nogle titler,
    Ved søgning på nonverbal kommunikation kommer 4 titler frem.

    Så har jeg søgt på Roskilde bibliotek, og der er noget at finde både under kropssprog og nonverbal kommunikation.

    Jeg lagde mærke til en titel af Johan Borghäll – Kropssprget, som måske er relevant for dig til at komme videre fra.

    I øvrigt vil jeg tro der i de fleste bøger om kommunikation er et afsnit om kropssproget.

    Håber du finder hvad du søger – og god fornøjelse med studier af dette spændende emne.

    Venlig hilsen

    Jørgen Carlsen

Comments are closed.